Uitvaartverzekering wanneer je ouder bent
Mijn vader is niet verzekerd voor zijn uitvaart. Een uitvaartverzekering heeft hij nooit afgesloten, er vanuit gaande dat er voor ons voldoende te besteden is uit de erfenis. Hij dacht ook dat hij eerder zou overlijden dan zijn vrouw, onze moeder. Rikie is echter al 9 jaar overleden. Dingen veranderen nu eenmaal door de jaren heen en verwachtingen blijken niet altijd uit te komen. Hier een foto van mij en mijn vader. (Hij ziet er nog jong uit, toch?)
Kijken of een uitvaartverzekering voor mijn vader nog zin heeft of dat het überhaubt nog kan, was de vraag. Ik heb me laten informeren en ik deel graag de bevindingen hieronder.
Uitvaartverzekering op latere leeftijd: kan dit?
Zolang je gezondheidstoestand goed of redelijk is, kun je redelijk gemakkelijk een uitvaartverzekering afsluiten.
Gelukkig, mijn vader is nog hartstikke vitaal. Deze winter (2016) bond hij zelfs nog een keer, toen het even vroor, de schaatsen onder.
Bij gespecialiseerde maatschappijen als Yarden, Nuvema en Monuta ligt de leeftijdsgrens voor een polis op 74 jaar. De premie is afhankelijk van je ‘instapleeftijd’, de premieduur (het aantal jaren dat je premie wilt betalen) en de hoogte van het verzekerd bedrag.
Een mogelijke premie:
Om alle kosten te dekken voor een gemiddelde begrafenis (uitvaartverzorger, graf, kist, vervoer, openbaren, fotoreportage, advertentie, bloemen etc.) is er momenteel ongeveer 7.000 euro nodig. Je kunt hier wat inflatie aan toevoegen en je verzekerd bedrag op 8.000 euro laten vaststellen. Een premieduur van 20 jaar is gangbaar voor 50-plussers.
Ben je nu 50 jaar, dan zal je voor een dergelijke polis elke maand ongeveer 25 euro moeten betalen. Ben je nu 60 jaar, dan zal de premie waarschijnlijk rond 35 euro per maand uitvallen. Vanwege de hogere instapleeftijd is de kans immers groter dat je vroegtijdig (binnen de premieduur van 20 jaar) komt te overlijden.
Ben je nu 70 jaar, dan zal jouw premieduur naar 10 jaar worden teruggebracht, omdat uitvaartverzekeringen maar tot het 85ste levensjaar worden betaald. De premie zal ongeveer 75 euro per maand bedragen.
Twee kleinkinderen van mijn vader, de jongste van onze kids. Foto: Arianne Beks
Eenmalig inkopen
Op latere leeftijd valt het te overwegen om de uitvaartverzekering in één keer volledig in te kopen. Als 50-jarige betaal je hiervoor nu eenmalig een bedrag van ongeveer 4.000 euro aan de verzekeraar. Bij overlijden krijgen je nabestaanden het volledig verzekerd bedrag van 8.000 euro uitgekeerd om de kosten voor je begrafenis of crematie te dekken. Voor een 70-jarige zal de eenmalige premie ongeveer 6.000 euro bedragen.
Dit is best een bedrag, maar nog altijd goedkoper dan de uiteindelijke totaalprijs.
Zinvol of niet?
Of een uitvaartverzekering op latere leeftijd ook zinvol is, blijft vooral een persoonlijke afweging. Aan de ene kant is de premie voor ouderen relatief hoog, maar aan de andere kant bent u wel verzekerd voor kosten die uw nabestaanden mogelijk niet kunnen opbrengen.
Een uitvaartdeposito
Een andere optie is een uitvaartdeposito. Dit komt meestal pas in beeld wanneer de verzekeraar het gezondheidsrisico te groot vindt om je een gegarandeerde polis aan te bieden. Met een uitvaartdeposito stort je eenmalig of periodiek (maandelijks, per kwartaal) een bedrag bij de maatschappij. Hieraan wordt doorlopend rente toegevoegd, welke aanzienlijk hoger is dan de spaarrente bij een bank. Bij overlijden wordt het opgebouwd saldo door de uitvaartverzekeraar aan je nabestaanden uitgekeerd.
Wellicht is dit nog wel de beste optie voor mijn vader, aangezien sparen momenteel geen drol oplevert.
Bron: UitvaartNet.nl
Ben jij verzekerd of niet?
Wat denk jij nu, is het verstandig om te verzekeren, zelfs wanneer je ouder bent? Graag hoor ik jouw reactie. Heeft dit artikel je geholpen?
Ik waardeer het enorm wanneer je een reactie achter laat in het commentaarveld hieronder. Doe het gelijk om een levendig platform te bieden voor mensen die zich dingen afvragen rondom afscheid nemen e.d.