Het natuurbegraven wordt meer en meer bekend. Daar hoort een natuurlijke kist bij, natuurlijk.
In het Brabantse Nuenen woont Jaap de Korte met zijn bedrijf Biesvelden natuurkisten. Hij maakt ‘natuurlijke’ kisten. En dat met een groene inslag, waarbij de natuur zo min mogelijk wordt geschaad.
De natuurlijke kist bestaat uit massief hout, wat geheel biologisch is. Het hout dat Jaap gebruikt komt van Nederlandse bodem, namelijk uit de Veluwe en wordt niet bewerkt, vandaar 100 % biologisch die gekapt worden door FSC (Forest Stewardship Council) gekeurde bedrijven. De mooie grove planken die wat schors laten zien, geven een geheel andere structuur dan de ‘gewone’ kist en zijn uniek aan het ontwerp van Biesvelden kisten. De houten planken worden door Jaap bewerkt met machines die werken op zonne-energie. Jaap is werkelijk overal binnen zijn bedrijf milieu-bewust.
Bezoek aan Biesvelden kisten
Wanneer ik bij Jaap op bezoek kom ontmoet ik een rustige en open ogende man, die met een vrolijke blik en vol enthousiasme zijn verhaal vertelt. Door persoonlijke omstandigheden is hij in deze business gerold. Jaap had te maken met een uitvaart binnen zijn schoonfamilie, waarbij geen budget voor handen was. Wanneer een uitvaart zo goedkoop mogelijk gerealiseerd moet worden, dan kun je beter zoveel mogelijk alles zelf doen, had men bedacht. Dus zelf organiseren en regelen. Een kist timmeren is daar een van. Als houtbewerker was het voor hem logisch dat hij de kist zelf ging maken.
Na het organiseren en realiseren van twee uitvaarten, dacht Jaap eraan om uitvaartverzorger te worden. Maar om uitvaartverzorger te worden vond menigeen Jaap veel te jong, zo vertelde hij. (Nu moet ik zeggen dat ik hem heel ambitieus vind overkomen en daardoor groeit hij boven een leeftijd uit, die men wellicht ‘plakt’ bij dit soort beroepen. Maar dat terzijde.) Het heeft hem er toe bewogen om zijn natuurlijke kist in de markt te zetten en zijn liefde voor het houtbewerken te behouden.
Boven op het dak van zijn werkplaats liggen vele zonnepanelen. Hierdoor kan hij kosten-effectief en ‘groen’ zijn werk doen.
Jaap vertelde me een aantal leuke weetjes over zijn natuurlijke kist.
- Om geschikt te zijn voor een natuurbegraafplaats (zoals die in Alphen, De Hoevens) mogen er geen gewone schroeven in de kist zitten. De huis-, tuin-, en keukenschroef is voorzien van een blinkend zinken laagje dat roesten tegengaat. Maar dit zinken laagje zorgt er ook voor dat de schroef haast niet vergaat. Dat past niet bij een natuurbegraafplaats… Jaap is op zoek gegaan naar roestige schroeven. Want, weet je, ook een roestige schroef doet nog altijd waar het voor gemaakt is! De levensduur is een stuk korter en dat is in een natuurlijke kist voor in de aarde nu juist niet erg.
- De natuurlijke kist is massief, maar lichter om te tillen dan de standaard kist die vervaardigd is met spaanplaat. Dat zou je niet zeggen, maar het scheelt al gauw 10 kilo, volgens Jaap. De prijs ligt nagenoeg gelijk aan die spaanplaat kist overigens, vanwege zijn kostenbesparend en efficiënt materiaal gebruik.
- De bodem van de kist -die zie je toch niet- is dunner dan de overige zijden, waardoor een koeling eronder beter zijn werk kan doen. Een natuurlijke koeling is overigens te realiseren met graszoden.
- Het deksel wordt geleverd met 2 extra plankjes om zo tot nut te dienen tijdens de opbaring; rechtop gezet en met de plankjes er in geplaatst dient het haast als kastje vol symbolische waarde. Er kunnen foto’s, kaarsjes, snuisterijtjes van en/of voor de overledene op uitgestald worden. Geweldig hoe er wordt nagedacht over allerlei details, dacht ik nog.
- Van het restmateriaal, dat overblijft na het vervaardigen van de kist, heeft Jaap een vogelhuisje gemaakt.-“Na de dood is er (nog) leven, zo symboliseert het vogelhuisje hiernaar”, vertelde hij.
- De kisten zijn van binnen bedekt met jute, de vulling is van kamillehooi, wat heerlijk ruikt en zacht aanvoelt, volgens kenners. Ook hier allemaal natuurlijk materiaal.
Biesvelden kisten geven een natuurliefhebber alles wat een milieubewust persoon wenst: een natuurlijke kist die natuurlijk ruikt, voelt en oogt, met gevoel voor het milieu in alle opzichten.
Bekijk nu zelf de kist in de natuur staan; als je die ziet en je denkt er een dierbare van jou in, dan is het volgens mij zelfs logisch dat je kiest voor een fotograaf erbij. Is het geen plaatje?
Vertel eens, heb jij er al over nagedacht wat voor kist je wenst? Niet? Blijf me dan volgen, want ik beschrijf graag nog een aantal kisten van andere bedrijven. Omdat de uitvaart steeds persoonlijker wordt en ik bijzondere kisten tegenkom met mijn werk als afscheidsfotograaf. Voor nabestaanden kan een kist veel troost brengen in tijden van rouw en verdriet.
Geef jouw reactie onder dit blog.
Wat een mooie ontwikkeling dat er steeds meer keus komt. Geweldig ook het opbaren met graszoden. Had graag het bestaan van deze mogelijkheid eerder geweten …
Dank voor het delen, Ellen
Hoi Ellen,
Dank voor je reactie. Ja, sommige dingen horen we later en denken dan: “Dat had ik vast gewenst of willen weten.” Zo heeft een weduwnaar laatst gekozen voor foto’s bij de uitvaart van zijn vrouw, vanwege dat de buurvrouw hem erop attendeerd. De buurvrouw gaf aan dat ze nu foto’s gemist en had spijt dat ze destijds niet koos voor een fotograaf. Ze wilde haar buurman dat gevoel besparen.
Ik heb deze blog met erg veel interesse gelezen. Ik hoop dat het nog even duurt maar ik wil ook een natuurbegrafenis als het zover is. Ik ben me bewust dat dit eisen stelt aan de kist. Ik vraag me alleen wel af: is een lijkwade van bijvoorbeeld hennep geen goede optie hier.
Hoi Ivan,
Ik heb eerlijk gezegd geen idee of hennep op iedere natuurbegraafplaats kan. Ik zou zeggen van wel, maar ik ken de regels gewoonweg niet. En ik weet inmiddels dat iedere natuurbegraafplaats weer andere regels hanteert.
Ga gerust eens nar een open dag of bij een langs, ze helpen je graag verder.
Succes! Boukje