Het is ongewoon om een afscheidsfotograaf in te schakelen bij een uitvaart, vanwege het beeld dat we hebben van een fotograaf. De na(ast)bestaanden gaan niet poseren en er wordt niet op commando gelachen. Men denkt vaak dat het ook niet gepast is om een fotograaf op een uitvaart toe te laten. In de wet is het zelfs verboden om ongevraagd foto’s van een rouwstoet te nemen.
Het Keurmerk Afscheidsfotograaf zet het vak afscheidsfotografie in Nederland op de kaart.
Op 17 september ontvingen acht afscheidsfotografen hun certificaat op Hof van Vijfeijken in Boxtel.
Voor het keurmerk moeten fotografen een assessment afleggen. De ingezonden stukken en hun portfolio rond afscheid wordt vooraf bekeken en alles samen krijgt een beoordeling. Drie toetsers hebben de beoordelingen met aandacht uitgevoerd (Prof. dr. em. Manu Keirse, Ellen Dreezens en Arnaud Mooij Echt mooij fotografie).
Manu Keirse is een bekend auteur op het gebied van verlies en verdriet en heeft zijn naam verbonden aan het Keurmerk Afscheidsfotograaf. Hij schetste situaties waarbij de fotografen hun kennis over rouw en hun handelswijze in de rol als afscheidsfotograaf moesten aantonen.
Uitvaartondernemers vinden het moeilijk om de waarde over te brengen vanwege het stigma rond ‘wat hoort’ tijdens een uitvaart. Het beeld van een fotograaf roept weerstand op.
Het is iets wat men in films ziet, men denkt aan paparazzi of wat wordt ingezet bij een Koninklijke uitvaart.
Ongekende meerwaarde
Nabestaanden die een prachtig naslagwerk hebben ontvangen door een bekwaam afscheidsfotograaf beamen dat er een ongekende meerwaarde kleeft aan het bezitten van een dergelijke tastbare herinnering. Het biedt op vele vlakken en manieren troost en steun.
Het werken met een gecertificeerd afscheidsfotograaf biedt garantie aan zowel de familie als de uitvaartverzorger. Alles gaat in overleg en samenspraak, niets zal worden gefotografeerd zonder overeenstemming. Zo gaat het niet over het fotograferen van een overledene (tenzij gewenst), wel over al het gebeuren rond een uitvaart wat met zoveel zorg, persoonlijke elementen en aandacht wordt vormgegeven. Zelden wordt er zoveel liefde ervaren als tijdens een afscheidsdienst.
Stigma mag verdwijnen
Het is nodig dat we met het Keurmerk Afscheidsfotograaf een veel positiever beeld scheppen en de vele voordelen naar buiten mogen dragen. Het Keurmerk Afscheidsfotograaf toont onder andere aan dat er met vertrouwen en professioneel gehandeld wordt. De fotograaf is ervaren en heeft vele positieve recensies mogen ontvangen voor diverse afscheidsreportages.
Als oprichter van onder andere het Keurmerk Afscheidsfotograaf, de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf en de Coöperatie Afscheidsmomenten, heb ik de missie om een emotioneel gezondere wereld te creëren.
Toen mijn moeder overleed in 2009, merkte ik dat het laten maken van een goede afscheidsreportage niet door iedere fotograaf volbracht kan worden. Het durven bewegen in de intimiteit, in het nabij zijn en op afstand van de verliessituatie vereist gedegen kennis, begrip en inlevingsvermogen. Daarnaast is communicatie met mensen in rouw van belang en zijn de vaardigheden van een professioneel fotograaf nodig, om de camera in alle lastige lichtsituaties te kunnen gebruiken zonder flitsapparatuur.
Op de plek waar mijn moeder Rikie mij het leven schonk en waar mijn moeder ook stierf mocht ik op 17 september de volgende fotografen het certificaat uitreiken:
Wil je meer weten over het Keurmerk Afscheidsfotograaf? Op de website kun je lezen wat de eisen/voorwaarden zijn: https://www.keurmerkafscheidsfotograaf.nl/
Fijne dag!
Boukje Canaan