Gemis van uitvaartfoto’s hoor ik vaak, sinds ik als afscheidsfotograaf werkzaam ben. Maak deze fout zelf niet…
Wanneer mensen reageren op verhalen en foto’s van anderen of wanneer ze werk of een afscheidsalbum van me zien, dan reageren ze vaak zo: “Oh, had ik dat toen-en-toen ook maar geweten. Dit had ik graag gewild bij het verlies van die-en-die.”
Meerdere mensen heb ik geïnterviewd over dit stukje gemis van uitvaartfoto’s. En dan maakte het eigenlijk niet uit wie er ‘heen’ is gegaan. Ik bedoel of dit nu gaat om een kind of een ouder of een dierbare vriend(in) of juist je partner die men verloor. De leeftijd maakt niet uit, want het gaat om de liefde die men mist.
En liefde bestaat vanaf een moment van ontmoeting…
Graag laat ik een aantal verhalen horen van mensen die het gemis van uitvaartfoto’s hebben uitgesproken naar mij toe. In verschillende blogs zal ik dit doen. Ik begin met het eerste interview vandaag.
LEER ER VAN EN MAAK ZELF DEZE FOUT NIET!
Deze eerste keer begin ik met Glenny Sijlbing die ik mocht interviewen. Glenny is loopbaancoach en ik ken haar via een netwerk van ondernemers. Zij heeft veel geleerd van haar keuzes in het leven. Een motto van haar is: Al kun je keuzes uit het verleden niet terugdraaien, je kunt er wel van leren en nieuwe keuzes voor het verdere verloop van je leven maken.
Door de reacties die zij mij gaf op mijn werk, maakte dat ik haar persoonlijke vragen durfde te stellen over haar keuze van toen…
Het gemis van uitvaartfoto’s bij Glenny Sijlbing. Zij mist al 31 jaar haar moeder en 14 jaar haar vader. Daarbij mist zij foto’s van beide afscheidsdagen.
Glenny je liet me weten dat je het jammer vindt dat je geen foto’s hebt van het afscheid van beide ouders. Met deze wetenschap, waar loop je nu tegenaan met je gevoel?
-“Ik vind het zo jammer dat er geen tastbare herinnering is. Ik weet niet meer wie er allemaal zijn geweest. Ik weet wel dat het bizar druk en overweldigend was, maar ik denk dat ik meer dan de helft van de mensen niet heb gezien. Zelfs familie waarmee geen intensief contact is, was er toen wel.”
Hoe zou het voelen als je WEL foto’s had?
–“Dan zou ik het kunnen delen met mijn dochters. Ik zou het mooi vinden, omdat ik trots ben op mijn Surinaamse ouders. Er zijn gelukkig wel foto’s van de familie die overkwam uit Suriname, maar die zijn uiteraard niet genomen tijdens het afscheid.”
Wat zou er anders zijn?
-“Dan had ik nog eens kunnen terug kijken. Het gemis van uitvaartfoto’s bestaat, omdat het zo’n bijzondere gebeurtenis is. Als iemand foto’s kan nemen op een onzichtbare manier, dan is dat heel mooi. Ik zou ook over die dag en het gebeuren kunnen praten met een fotoboek. Dan is er een aanleiding.”
Wanneer zou je nu een afscheidsfotograaf inzetten?
-“Als er iemand dicht bij mij komt te overlijden, zoals mijn dochters, mijn broer of zus.”
Wat zou een uitvaartbegeleider tegen je kunnen zeggen, om je eraan te herinneren dat deze mogelijkheid bestaat?
-“Door te vragen of ik het belangrijk vind om een tastbare herinnering te hebben achteraf. Met eventueel een voorbeeld van een eigen ervaring. Waarbij iemand de foto’s heel waardevol vond.”
Dus zo iemand moet niet vragen of je een uitvaartfotograaf wenst?
-“Nou nee, want bij een uitvaartfotograaf denk je aan een buitenstaander. Die wil je er niet bij hebben, want die heeft er niets mee te maken. Je beseft niet dat juist zo’n gespecialiseerd iemand zonder emotionele lading EN ongezien mooie foto’s kan nemen.”
Wat is de reden denk je dat het mensen weerhoudt om een afscheidsfotograaf in te zetten?
–“Dat kunnen verschillende dingen zijn: Vooral het gevoel van gêne voor anderen. Want wat moeten zij er wel niet van denken…? Of zoals ik aangaf dat een buitenstaander er niets mee te maken heeft. Ik weet nog dat mijn broer wel foto’s wilde nemen van mijn moeder, maar mijn familie zei NEE.”
Wat zou je er nu voor over hebben om een goede reportage te hebben, zodat er geen gemis van uitvaartfoto’s meer is?
-“Ik zou er €1000,- voor over hebben, maar wel met een album. In kleur! Want ik heb altijd zin-in-kleur, haha, zo heet mijn bedrijf. Mag dat reclame maken?” –Ja dus.
Heb je ook ‘zin’ om geen verkeerde keuzes meer te maken? Zeker niet in je werk/leven, dan is Glenny wellicht een goed persoon om er eens iets meer over te horen. Klik je op de foto hieronder, dan kom je op haar Facebook pagina.
Heb jij een verhaal dat je met ons kunt delen?
- Over een foute keuze,
- Over gemis van uitvaartfoto’s,
- Over ervaringen die juist goed zijn?
Die lezen we graag! Geef je reactie in het veld hieronder. Doe het direct. Later komt het er niet van. Jouw verhaal is net zo belangrijk als dat van ieder ander. We leren niet enkel van onze eigen fouten, maar ook van die van een ander. Tips zijn ook welkom!
Het volgende verhaal van gemis van foto’s van de uitvaart, lees je hier>> Jacqueline vertelt.
Of lees over Harry die heel blij is dat hij de keuze gemaakt heeft om een afscheiedsreportage te laten maken, al wist hij totaal niet wat hij kon verwachten. Lees verder…