“Afscheid nemen is moeilijk, maar de herinnering mag blijven leven.”

In de recente aflevering van Niek zoekt werk op NPO Start, zien we hoe een afscheidsfotograaf deel uitmaakt van de bijzondere uitvaart van Pamela, begeleid door uitvaartverzorger Iede Hoorn. Op enkele momenten is ze zichtbaar in deze aflevering.

Terwijl presentator Niek geraakt wordt door het ontroerende afscheid, weet ik hoe Iede Hoorn het belangrijk en ook normaal vindt dat dit soort intieme momenten worden vastgelegd.

Afscheidsfotografie, de kunst van onzichtbaar aanwezig zijn, en de blijvende waarde die foto’s geven aan rouwende families was een gewoon onderdeel tijdens deze aflevering.

 Foto: Still uit de docu Niek zoekt werk

Samenwerken in Een Unieke Setting

Als afscheidsfotograaf weet ik dat het intensief is om in zulke situaties te werken, vooral wanneer er meerdere camera’s aanwezig zijn. Er moet in dit geval rekening worden gehouden met het verhaal dat de cameraploeg vastlegt voor de documentaire, terwijl er tegelijk een compleet beeldverhaal gemaakt wordt voor de nabestaanden. Het is een uitdaging die nauwkeurigheid en afstemming vereist, zodat beide teams kunnen samenwerken, zonder elkaar in de weg te lopen.

 

Een Paard als Ere-gast: Unieke en Persoonlijke Momenten

Deze uitvaart van Pamela werd niet alleen gekenmerkt door liefdevolle afscheidsspeeches en een ceremonie met diep respect voor haar leven, maar ook door bijzondere details. Zo liep Pamela’s paard, haar maatje, voorop door de erehaag die door haar collega’s in politiestijl werd uitgevoerd. “Ik wist niet dat dit kon,” merkt Niek ontroerd op tijdens de opnames. Deze persoonlijke en unieke elementen maken afscheidsfotografie zo waardevol; ze vertellen het verhaal over het leven van Pamela en wat voor haar belangrijk was.

Voor haar kinderen zijn zulke foto’s een blijvende troost, een bron van kracht en een tastbare herinnering aan wat slechts eenmalig gebeurt. Pamela’s uitvaart en verhaal was samen met Iede vooraf uitgebreid besproken en gepland.

 Foto: Still uit de docu Niek zoekt werk

Afscheidsfotografie Normaliseren

Dankzij programma’s zoals Niek zoekt werk zie ik dat het fenomeen afscheidsfotografie meer bekendheid mag krijgen en gezien mag worden als iets waardevols en wezenlijks.

De foto’s bieden immers veel meer dan een herinnering aan de uitvaart. Ze tonen liefde, verlies, verbondenheid, en eer. Ik zie dat steeds meer uitvaartverzorgers net als Iede Hoorn,  afscheidsfotografie omarmen als onderdeel van hun werk en beseffen dat het voor nabestaanden een manier is om deze momenten vast te houden. Het zijn niet de kosten die mensen tegenhouden om hiervoor te kiezen, het is de onwetendheid dat het kan en welke waarde het hen mag geven.

Bekijk de Aflevering

Benieuwd naar de aflevering? Je kunt deze hieronder bekijken: Niek zoekt werk – Hoe ik een jonge vrouw begeleidde naar het einde.

Hoe jij het ziet

Ik hoor graag hoe je er tegen aankijkt dat er steeds vaker een fotograaf aanwezig is tijdens een uitvaart. En wat denk je zou de uitvaartverzorger mogen zeggen om dit passend binnen te brengen bij een familie?

Want ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is om dit naar voren te brengen bij mensen die nog nooit gehoord hebben van dit fenomeen. Plus men denkt gauw dat iedereen die kan fotograferen vast wat plaatjes kan maken, echter is dit een waar vak om het juiste verhaal, inclusief details, sfeer en emoties, op een passende manier goed in beeld te brengen.

Reageer onder dit blog, om mij te helpen in het aanvullen in wat er nodig is om hier de juiste aandacht aan te geven. Want al is het voor mij en uitvaartverzorgers als Iede Hoorn heel normaal, er zijn voldoende mensen die er nog nooit van gehoord hebben. Ik reageer altijd terug en bedank je persoonlijk.

Verspreid deze pagina gerust aan anderen. Deel dit verhaal met de aflevering; gebruik onderaan knoppen om het te delen.

Fijne dag

Boukje Canaan