Inzicht op vakantie door portret…
Andere cultuur en historie… het inzicht kreeg ik in het huis van Copernicus. Er hingen (uiteraard) verschillende portretten van deze beroemde man. Ieder beroemd of invloedrijk persoon is tenslotte geportretteerd. Vroeger werden hier schilders voor ingehuurd. Niks bijzonders zou je zeggen. Totdat ik schilderijen zag die me een inzicht gaven.
Zie hier een portret van Copernicus als jonge man.
Ik zag hoe Copernicus op verschillende fasen in zijn leven werd geportretteerd. Tot aan zijn afscheid. Niks engs hoor, maar het deed wat anders met me…
Toerist
We zijn deze zomer met ons gezin naar Polen geweest en sliepen o.a. een paar dagen in het prachtige Middeleeuwse stadje Torun. We sliepen daar een paar deuren verder in de straat waar de beroemde astronoom Mikolaj Kopernicus (in het Nederlands Nikolaas Copernicus) heeft gewoond. Uiteraard hebben we dat huis bezocht. Copernicus verklaarde wiskundig dat de zon het centrum van ons heelal is en niet de aarde. Bovenste pijl was ons appartement, onderste pijl is het huis van Copernicus, nu museum.
Copernicus werd ziek en ging dood
Dood gaan we allemaal. Copernicus was wereldberoemd. Hij is heus niet aan een bijzondere ziekte of zo doodgegaan. Toch hingen er verschillende schilderijen van zijn afscheid in het museum. Ja, schilderijen van rond zijn dood! Sinds ik afscheidsfotograaf ben vallen mij dit soort dingen extra op: beelden over de dood.
Zie hier hoeveel mensen er bij zijn afscheid aanwezig waren.
Blijkbaar vond men het vroeger al belangrijk dat er beeldmateriaal werd gemaakt van een afscheid. Was het meer normaal dan nu?, zo vroeg ik me af. Of is het zo bijzonder wanneer beroemde mensen doodgaan?
We horen het in de media wanneer beroemde mensen zijn overleden. Nu nog altijd. Wanneer er beeldmateriaal van is, wordt een mooi document of portret zelfs gedeeld en gekoesterd. Ik ben eenmaal thuis gaan kijken op Pinterest wat er te vinden is over kunst en dood. Ik heb er een heel bord mee kunnen vullen!
Waarom zijn beelden rond de dood belangrijk?
Ik durf gissen:
- Omdat het bewijs geeft aan het nageslacht – tot honderden jaren nadien…
- Omdat we dan juist afscheid kunnen nemen.
- Omdat we onszelf geen fabeltjes gaan vertellen, maar zien dat het onvermijdelijk was.
- De persoon in kwestie heeft echt geleefd, er waren mensen aanwezig bij zijn dood, zij kunnen het navertellen. (Dit is op meerdere schilderijen te zien.)
- De persoon leeft voort wanneer er een beelddocument van is.
- De persoon was belangrijk/geliefd voor wie betrokken was.
Ach ik kan de lijst vast nog veel langer maken. Maar mijn inzicht was duidelijk deze:
Beelden van rond de dood zijn al zo oud als Methusalem!
Ik doe dus eigenlijk niets ‘nieuws’ als afscheidsfotograaf.
Ik voel me echter nu nog meer een ware kunstenaar; ik maak prachtige documenten van belangrijke momenten in een mensen leven; rond het afscheid. Of deze persoon nu beroemd was of niet. Beelden zijn belangrijk voor de mensen om de overledene heen; de na(ast)bestaanden.
Hoe is dat voor jou? Hoe belangrijk zou het voor je zijn, wanneer er mooie beelden van het afscheid van jouw dierbare(n) gemaakt worden? Denk er rustig over na en voel hoe het bij je kan passen. Of niet.
Deel jouw reactie hieronder, zodat we horen wat jou mening is. Of deel je ervaring. Doe het gelijk.
Als dank wil ik een toegangskaartje verloten onder de reacties voor het Museum Tot Zover (meedoen kan tot eind September 2016). In dit museum hangen hedendaagse afscheidsbeelden van Nederlandse afscheidsfotografen. De moeite waard. Om je te overtuigen van de kracht en schoonheid van dit soort fotografie, is de tentoonstelling een ware aanrader.
Je kunt hier op mijn Pinterest, het bord over kunst en dood kijken >>
Mooi omschreven, Boukje! Jij als ‘kunstenaar’ bent als geen ander in staat om dit op deze manier te vertalen. Prachtig!
We kunnen nog veel leren van de geschiedenis. Wat geweest is, spreekt nog steeds boekdelen. Wat mooi wanneer je er ook afbeeldingen van hebt. Want ook een beeld vertelt een verhaal.
Ik ben gevraagd om tijdens een uitvaart te fotograferen. Hierop ging ik googlen hoe ik dit het beste kon aanpakken en kwam, natuurlijk, uit op de site van Boukje. Inmiddels is de uitvaart geweest, het was spannend (zo’n eerste x fotograferen) en het is heel goed uitgepakt. De waardering….zo fijn dat je nabestaanden zo blij kan maken met een reportage, mooi in een boek. Dus hoe belangrijk is het om mooie beelden te hebben van dierbare(n): heel belangrijk. Denk dat het heel goed kan helpen in het rouwproces.