5 Tips bij het fotograferen op Wereldlichtjesdag

Wereldlichtjesdag wordt op vele plekken in de wereld, maar ook in ons Nederland, gevierd. Wereldlichtjesdag is op iedere tweede zondag van december. Het is een openbaar evenement. Dit evenement is mooi om fotografisch vast te leggen. Hierbij geef ik graag tips hoe dit te doen.

Neem van te voren contact op met de organisatie van dit evenement in jouw regio, voor plaatsen waar het gehouden wordt, klik hier>.

Ik raad aan om dit evenement op een mooie en goede manier vast te leggen, omdat o.a. de organisatoren dan iets hebben om op terug te kijken. De organisatie kan daarmee volgend jaar ook weer mee naar buiten komen in de media, maar ook om de aanwezigen iets te kunnen geven wat waardevol kan zijn in hun herinnering. Herinneringen zijn tenslotte iets wat ervoor zorgt dat we blijven vasthouden aan wat belangrijk is in ons leven. Voordat je gaat fotograferen, zorg wel dat er toestemming gegeven is.

Boukje Canaaan-wereldlichtjesdg (6 van 35)

Wereldlichtjesdag wordt gehouden om het verlies van een kind te herdenken. Overal ter wereld worden om 7 uur in de avond lichtjes aan gestoken om te laten weten dat het kind niet vergeten wordt. Het maakt niet uit hoe oud het kind is geworden of wanneer het gebeurd is. Wanneer je als ouder de behoefte hebt om je kind te gedenken, is dit evenement een prettige om te voelen dat je niet alleen bent met je verdriet.

Hier volgen 5 tips om op een gepaste wijze wereldlichtjesdag in beeld te brengen.

 TIP 1 Laat je aankondigen

Spreek af met degene die de organisatie doet en die je toestemming verleent heeft, om jou aan te kondigen op de avond zelf.
Het kenbaar maken aan de mensen dat er een fotograaf aanwezig is, is stap 1. Dan hoeven ze zich ook niet af te vragen wat je komt doen.

Mensen hebben recht op PORTRETRECHT.
Mochten mensen het niet fijn vinden om op de foto te staan die later in de krant komt, op social media of waar ook gebruikt wordt, dan kunnen ze dit aan jou doorgeven.

Bonus tip

Wanneer je e-mailadressen vraagt, zodat je mensen de kans geeft tot een digitale download, dan bouw je aan gun-factor. Mensen die iets van jou mogen ontvangen, zullen je willen onthouden en vinden je aardig omdat je niet alleen een foto van ze neemt voor je eigen gewin of voor de organisatie of de krant, maar je laat zien dat je ook aan hen denkt.

Voeg deze adressen toe aan jouw e-mailllijst, zodat je mensen opnieuw kunt benaderen, om te laten weten wat je voor werk doet en wat je voor hen kunt betekenen op een ander moment. Mensen die al wat van je mochten zien en ontvangen, zijn geneigd wat voor je terug te doen.  

 

Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4160

TIP 2 Bied ruimte aan aanwezigen

Wees alert op lichaamstaal. Mensen die hun gezicht afwenden of hun lijf draaien wensen niet herkenbaar in beeld te komen. Neem die foto dan niet. Hoofden die weggedraaid  zorgen er al voor dat ze niet echt herkenbaar in beeld komen. Vaak is de foto dan ook niet interessant om te nemen. Ruggen, achterkanten van hoofden… >> niet interessant.

Geef mensen de kans om zich wel/niet af te wenden. Door ‘ergens’ in hun gezichtsveld te staan en door je camera niet geheel voor je gezicht te houden (verstop je niet altijd achter de camera en lens), is er oog-contact mogelijk. Mensen kunnen dit voelen. Dit gaat om energie. Energie is overal, alles is energie. Dus jouw uitstraling ook!

Ik heb wel eens de opmerking gehad dat ik ‘ontwapenend’ werk. Door eerst (oog-)contact te maken, stel ik ze op gemak. Of liever: ik vraag via lichaamstaal of het okay is dat ik hun foto neem. Deze ‘handeling’ zorgt ervoor dat ze voelen dat ik rekening met ze houdt. Dit wekt vertrouwen en zorgt ervoor dat ze gemakkelijker toestaan om gefotografeerd te worden.

Non-verbale communicatie is sterker dan onze verbale communicatie, al zijn we dit niet bewust. Zorg dus dat je antennes ‘aan’ staan hiervoor, dan wek je vertrouwen met je manier van fotograferen. 

Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4109

TIP 3 Bepaal je instellingen vooraf

Gebruik een hoge ISO setting en een open diafragma (een laag getal). Laat de sluitertijd niet gauw onder de 1/60 komen. Je kunt hier dan beweging detecteren, dus houdt je camera zo stil mogelijk vast. Niet krampachtig, maar de ellebogen in je zij gedrukt en uitademen tijdens het doordrukken van de opnameknop/sluiter. Alhoewel soms een beweging helemaal niet verkeerd is. Een sfeerbeeld dat niet geheel scherp lijkt vanwege beweging is niet per se afgekeurd! Gebruik bij voorkeur geen flitser, tenzij je geoefend bent in het inzetten van een reportageflitser bij bijeenkomsten. 

Bonus tip

De lens die ik persoonlijk graag inzet is de 50 mm met vast brandpunt: f/1.4 

Op deze manier kan ik heel dichtbij komen en raakt niets vervormd en doordat het geen grote lens is, schrikt deze mensen juist niet zo af. De zonnekap laat ik er ook af. Een lensflare van een lichtje vind ik juist wel leuk zo af en toe. 

 Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4177

TIP 4 Stoor zo min mogelijk

Loop naar een andere positie wanneer ook anderen lopen; sprekers, muzikanten, enz.
Dan stoor je het minst met je geloop, maar zorgt wel dat je op een nieuwe plek komt. Zo kun je andere standpunten innemen. Alles uit dezelfde hoek gefotografeerd is eentonig.

Ben niet bang dat je opvalt wanneer je je rustig verplaatst. Eenmaal op een nieuwe plek acclimatiseer en positioneer je jezelf eerst en ga pas aan het fotograferen wanneer er geen aandacht meer voor je is. 

Bonus tip

Ken het draaiboek. Bespreek vooraf met de persoon die de avond begeleidt door wat er allemaal staat te gebeuren. Dan weet je ongeveer waar je het best je kunt bevinden in de ruimte op welk moment. 

 Boukje Canaan-Wereldlichtjesdag 2014-4154

TIP 5 Maak een beeldverhaal

Fotografeer niet enkel de spreker(s), zangers, maar OOK de luisteraars, toeschouwers. Zorg voor close-ups EN totaaltjes. Niet enkel de hand die een kaarsje aansteekt, maar ook de mens die dit doet. bijvoorbeeld met een gezicht van concentratie.
Zoek doorkijkjes, al is het door over een schouder van iemand mee te kijken. Durf te zijn op plekken waar anderen niet zijn. Zoek de hoogte op, indien mogelijk. Bekijk het eens van een afstandje. Hurk naast iemand, enz.

Een beeldverhaal vertelt de gebeurtenissen in stappen en geeft aan iemand die er niet bij was een compleet beeld en sfeerverslag van het evenement. Houd dat in je achterhoofd: wanneer nadien jouw beelden getoond worden aan iemand die er niet bij was en die krijgt een goed, mooi en interessant beeld van de avond, dan heb je het goed gedaan!

Dit waren vijf tips (met een paar bonus tips) voor je, maar ik heb nog 5 belangrijke tips om het fotograferen van Wereldlichtjesdag tot een goed einde te brengen.

Je kunt die andere 5 tips ook ontvangen. Reageer hieronder. Heb je een vraag? Stel deze gerust. Of vertel welke foto jouw aanspreekt en waarom. REAGEER in het reactieveld hieronder. Als dank voor het achterlaten van je reactie ontvang je ook de volgende 5 tips per e-mail.

Doe het gelijk! 

Fijne dag.

Boukje Canaan