Afscheidsfotograaf word je niet zomaar; 8 moeilijke zaken
Ieder beroep heeft zijn voor- en nadelen. Afscheidsfotografie is een moeilijk vak binnen de fotografie, en niet iedereen is er geschikt voor. De 8 moeilijke zaken wil ik voor je onthullen. Wat is er nu zo lastig aan het vak Afscheidsfotograaf?
Hier komen ze…
De 8 moeilijke zaken voor een Afscheidsfotograaf
1. Het begin
Wanneer je besluit een afscheidsfotograaf te worden, word je geconfronteerd met vele uitdagingen. Je hebt ervaring nodig om voor uitvaarten ingehuurd te worden, maar je krijgt geen ervaring wanneer je niet ingehuurd wordt. Dit is een ongelooflijke uitdaging. Best moeilijk voor een fotograaf om dit rond te krijgen, want waar begin je? Kun je mee als tweede fotograaf met een gevestigde afscheidsfotograaf om ervaring op te doen? Of met welk toeval gaat er binnen je vrienden- of familiekring iemand dood, waarbij je bereid bent om voor hen een afscheidsreportage te maken? Laat staan of je bereid bent om de vraag te stellen of dit gewenst is? Enkel met hard werken en doorzettingsvermogen kom je er niet.
Niet alleen is het moeilijk om om de vraag te stellen zo’n opdracht te krijgen, maar het is een ongelooflijke investering om de juiste spullen die nodig zijn om die uitvaart te kunnen fotograferen aan te schaffen. Deze gebeurtenissen vereisen:
- minstens één goede camera,
- lichtsterke lenzen,
- back-up spullen
- hopen van accu’s / batterijen en geheugenkaarten,
- een computer met nabewerkings-software (zoals Lightroom),
- voldoende harde schijven om absoluut goede back-ups van de beelden te maken
Dat is een hoop geld om uit te geven voordat je zelfs gestart bent met je bedrijf. Nu kun je spullen huren om die eerste paar reportages een beetje minder duur te maken, maar als je serieus bent over het krijgen van een bedrijf, dan moet je uiteindelijk een serieuze investering maken.
2. Het bouwen van een bedrijf
Dit zou makkelijk nummers 2 t/m 5 kunnen beslaan, want er zijn zo veel aspecten tot het runnen van een lopend bedrijf. Hier ligt een grote uitdaging. Als eigenaar, besef je al snel dat je verantwoordelijk bent voor alle onderdelen binnen je bedrijf. Je bent niet alleen eigenaar en afscheidsfotograaf, je bent nu de boekhouder, de accountant, de marketing afdeling, de grafisch ontwerper, de klantendienst, de secretaresse, en vrijwel alle andere titels die je jezelf kunt geven of kunt bedenken. Jij bent het allemaal!! Dat geeft veel verantwoordelijkheid. Ook ik moest veel leren voordat ik erachter kwam wat er allemaal bij komt kijken.
De durf om op mensen af te stappen om te vertellen wie je bent en wat je doet. Of het lef dat je moet hebben om dichtbij te komen bij nabestaanden die helemaal op gaan in hun verlies.
Dan is er de prijs. Oh prijsstelling – een van de meest uitdagende en enge delen van een afscheidsfotograaf. Doe je het goed? Hoe kies je voor prijzen die recht doen aan wat je levert en wat je voor mensen betekent?
3. Vormgeving
Zodra je je realiseert hoeveel het runnen van een bedrijf je aan tijd kost, is het geen verrassing dat afscheidsfotografie niet iets is om er ‘bij’ te doen. Naast het fotograferen is er nogal wat nodig voor de zogenaamde ‘omlijsting’. Wat denk je van je vormgeving? De keuzes die je maakt voor je ‘look & feel’ van je website, je visitekaartje, je folders, enz. Dan nog de overige zakelijke dingen zoals je marketing, je e-mails op tijd en keurig beantwoorden, de offertes maken, de boekhouding bijhouden, albums ontwerpen, beurzen bezoeken en ga zo maar door. Begrijp je dat het een volle weektaak behelst om als professionele afscheidsfotograaf bezig te zijn?
4. Balans vinden
Hoe houd je de balans tussen werk en vrije tijd? Afscheidsfotografie kan je dagelijkse leven heel gemakkelijk beheersen. Tijd vinden om met je vrienden en/of familie, je gezin, je kinderen, enz. leuke dingen te doen, is best moeilijk. Je relaties met vrienden en familie hebben er soms onder te lijden, omdat je meestal niet vrij bent op vrijdag of zaterdag, soms zelfs zondag. Zonder balans, is het gemakkelijk de passie en liefde te verliezen voor je bedrijf, die nodig is om werk van hoge kwaliteit te produceren. Of het zijn je familie en/of vrienden die gaan klagen dat je geen tijd meer hebt voor hen…
5. Goede verdiensten
Heel eerlijk: het is moeilijk om een goed inkomen te genereren als fotograaf, laat staan als afscheidsfotograaf. Je moet niet alleen goed zijn als fotograaf, maar ook goed zijn in het runnen van een bedrijf. Je moet je kunnen onderscheiden tussen het aanbod van andere fotografen. Je moet goede prijzen durven te vragen om winst te maken. Mensen die kiezen voor een afscheidsfotograaf willen geld uitgeven aan de reportage. Dus aan een afscheidsreportage mag je verdienen, maar om ook winst te maken om zo je bedrijf op de kaart te zetten is wel een ander verhaal.
Er is een gevaarlijke mythe die suggereert dat wanneer een (afscheids)fotograaf slechts één dag van de week zou werken ze behoorlijk wat geld zouden verdienen. Maar eigenlijk zijn ze over het algemeen vijf dagen per week bezig. Om mij bekend te maken met anderen uit het vak, ga ik bijvoorbeeld naar lezingen. Ook geef ik zelf lezingen om afscheidsfotografie bekender te maken. Hierbij zijn soms avonduren gemoeid. De beurzen die ik bezoek zijn veelal in het weekend.
6. Verantwoordelijkheid
Ieder afscheid is eenmalig en kun je niet over doen. Je krijgt maar één kans om de gebeurtenissen vast te leggen. De kaarsen worden maar een keer ontstoken, de kist wordt maar een keer gesloten, de bloemen worden maar een keer gelegd, enz. Je moet technisch bekwaam genoeg zijn, maar je moet ook in staat zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen. Bovendien ga je om met mensen in emotioneel kwetsbare toestand, je mag absoluut geen fouten maken. Een fout is onvergeeflijk.
7. Mentaal en Fysiek Vermoeiend
Een uitvaart gaat gepaard met emoties. Vaak zijn dit heftige, pijnlijke en verdrietige emoties. Verdriet kan overslaan op je, al heb je totaal geen band met de overledene. Je reflecteert alles wat je meemaakt en ziet om je heen op wat je zelf kent en weet. Het is dus van belang dat je leert omgaan met die intimiteit en met je eigen emoties. Wanneer er onverwerkt verlies bij je zit, kan dit juist opgerakeld worden. Het is niet de bedoeling dat je gaat huilen tijdens je werk, of dat je nadien geen reportage kunt afleveren.
Daarnaast ben je niet enkel persoonlijk en intiem betrokken bij een uitvaart, maar ben je vaak een flink deel van de dag aan het werk. Een uitvaart duurt alles bij elkaar vaak minstens 4 uur. Die tijd vergt vrijwel voortdurende mentale en fysieke inspanning. Het documenteren van hun ervaringen, zorgt er voor dat je goed moet opletten en weten wat er komen gaat. Je sleept een of soms twee camera’s mee rondom je nek. Reken er op dat je de dag erna tijd nodig hebt om bij te komen. De zogenaamde “afscheidskater” zou je het kunnen noemen. De gebeurtenissen van de vorige dag komen vaak nog eens aan je voorbij. Ik heb ook weleens spierpijn in mijn bovenbenen de dag erna, van het vele op mijn hurken zitten, omdat ik niet boven de zittende mensen wilde uittorenen.
8. Het behagen van een breed scala aan mensen
Jouw nabijheid bij de nabestaanden tijdens deze afscheidsdag brengt je ook in contact met alle belangrijke naastbestaanden (familie van beide partijen, eventuele kinderen, beste vrienden, collega’s, de uitvaartbegeleider, de pastoor, ritueel begeleider, enz.). Veel van deze mensen vinden het ongemakkelijk om gefotografeerd te worden op deze dag. Het is niet fijn om boze blikken te ontvangen, of dat ze je ‘weg’ kijken o.i.d. Je behoort je duidelijk op de achtergrond te bewegen, maar je behoort ook de speciale momenten voor de nabestaanden zo vast te leggen dat ze precies kunnen terug zien hoe de afscheidsdag was. Je moet dus alles in beeld krijgen op een manier die niemand stoort. Het is een enorme uitdaging om iedereen te behagen.
Het is zeker mogelijk, maar het vergt zekere kennis in omgang met mensen in rouw, veel lef en ook flexibiliteit, maar vooral veel begrip. De bonus is dat wanneer je kunt laten zien hoe goed je dit allemaal beheerst, hoe meer kans je krijgt op goede verwijzingen. En dat van een breed scala aan mensen. Niet alleen de directe nabestaande(n), maar zeker ook de uitvaartbegeleider en andere aanwezigen!
9. Het vinden van jouw unieke stijl
Er zijn al acht moeilijke zaken vermeld, toch kom ik nu op nummer negen. Ieder afscheid is anders en betreft persoonlijke gebeurtenissen, die veel verschillende en fotografische vaardigheden vereisen. Wat dan de meest uitdagende taak van allemaal kan zijn is het vinden van je eigen unieke stijl.
Door jouw werk een unieke stijl mee te geven is het mogelijk om mensen te raken die mogelijk dezelfde dingen belangrijk vinden als jijzelf. In de fotografie heeft men het soms over een bepaalde stijl, ik noem het ook wel ‘handschrift’.
Jouw stijl kan zich ontwikkelen net als een kunstenaar op een gegeven moment een eigen stijl ontwikkelt. De sleutel tot het maken van unieke beelden is om te negeren wat alle andere afscheidsfotografen aan het doen zijn. Maar voordat je dit kunt ontwikkelen is het wel leerzaam om juist te weten wat anderen maken en hoe zij dit doen. Anders kun je niet eens afwijken… Mijn grootste tip is door veel te kijken naar welke beelden jou nu zo aanspreken in de reclame, in de kunst, in de media, enz. Door te kijken naar wat er bijvoorbeeld gebeurt in de grafische wereld en door regelmatig musea te bezoeken, dan krijg je ook in beeld wat jou aanspreekt en wat je mooi vindt.
Heb je hulp met Afscheidsfotografie nodig?
Moeilijkheden hoef je niet uit de weg te gaan. Je kunt waarmaken waar jij je naar aangetrokken voelt. Ik wil afscheidsfotografie graag GROOT op de kaart zetten in Nederland. Dit unieke vak verdiend het om (h)erkend te worden. Het is jammer wanneer mensen achteraf iets tegen komen wat men graag had gewenst.
Ik heb een unieke opleiding ontwikkeld.
De jaaropleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”. De twaalfde groep studenten zal in 2024 starten en allen ervoor zijn al aan het werk als Afscheidsfotograaf, fotograferen uitvaarten, want dit gebeurt tijdens de opleiding al.
Door de juiste opleiding, de juiste kennis, door oefening EN daarbij een goed portfolio op te bouwen, kun je een goede start maken. Alle begin is moeilijk, maar als je wordt geholpen door een (of meer) expert(s) op dit gebied, dan gaan deuren eerder voor je open.
Bovendien wil ik je ook helpen met het hele stuk marketing. Hoe zorg je ervoor dat je netwerk groeit? Hoe maak je naamsbekendheid, zonder dat het veel geld kost?
Alles wat je moet weten over afscheidsfotografie wil ik samen met andere specialisten binnen de afscheidswereld met je delen. Wij leren je hoe je een afscheid het beste in beeld kunt brengen. Maar je leert niet enkel hoe te fotograferen, maar ook hoe je met mensen in rouw en de mensen er omheen om moet gaan. Daarnaast is het van belang dat je een bedrijf kunt opzetten. Hoe je jouw publiek aanspreekt en hoe je marketing kunt toepassen voor dit specifieke beroep.
Tot slot
Ik weet dat het lezen van al de 8 moeilijke zaken van afscheidsfotografie je kan afschrikken. Echter wil ik je bewust laten worden van het feit hoe moeilijk het voor velen is. Er zijn ook een hoop prachtige dingen te vertellen over het werk dat we doen. Ik vind het belangrijk dat ik je een realistisch beeld geef. De verwachting die men kan hebben wil ik helder uiteen gezet hebben. Er is nu eenmaal heel wat nodig om succesvol te worden.
Als je diep gepassioneerd bent over de beelden die je kunt maken voor nabestaanden, zul je de energie en toewijding hebben die nodig is om een solide business op te bouwen.
Immers, als Afscheidsfotograaf beteken je veel voor mensen, zeker achteraf! Juist omdat je beelden mensen kunnen raken en veel betekenen voor het herbeleven, breng je iets magisch tot leven. De gift van verhalende beelden maken is om warm voor te lopen…
Ben je fotograaf en wil je meer van dit vak toepassen in jouw bedrijf? Wie weet ben je klaar om een toelatingsgesprek met Boukje Canaan in te plannen. Dit kan zelfs door een gaatje in haar agenda in te plannen. Volg dan deze link >>>
Lees ook de 10 beste redenen om afscheidsfotograaf te worden.
Misschien wil je ons nog wijzen op andere moeilijke zaken. Doe dat hieronder in het reactie veld. Voor mij zijn veel dingen al zo klaar als een klontje. Wellicht heb ik lastige dingen over het hoofd gezien waar je wel tegen aan loopt.
Goed wanneer je dit wilt delen. Daar kun je ons weer mee helpen. Of ik jou, want wie weet kan ik je antwoord geven.
Groet, Boukje