De 10 Beste redenen om afscheidsfotograaf te worden wil ik hier graag met je delen.
Afscheidsfotograaf word je niet zomaar, er moet echt een reden zijn waarom je dit gaat doen. Toch zijn er heel wat mensen die zich willen verdiepen en groeien in het vak van afscheidsfotograaf. Waarom doen ze dit ?
Ik geef je graag de 10 beste redenen om afscheidsfotograaf te worden.
De foto’s komen overigens dit keer niet van mijn hand, maar van een voormalig student afscheidsfotograaf Marjo Dekker. Marjo heeft in de opleidings-pilot-groep gezeten (2015). Marjo is direct met haar bedrijf gestart en werkt met Moments of Memori al jaren zelfstandig als afscheidsfotograaf.
1. Je fotografeert zeer unieke, persoonlijke en belangrijke momenten op fantastische plaatsen.
Een afscheid is in veel gevallen een uitvaart. Een uitvaart wordt in nagedachtenis aan de overledene voorbereid, met unieke en persoonlijke elementen. Veelal wordt een dienst op één of meerdere mooie locatie(s) gehouden. Een kerk is heel wat anders dan een crematorium. en ik ben op prachtige buitenlocaties geweest; bij een kasteel, in een theater, aan het water, enz.
Hier komen mensen bijeen die allemaal geven om de dierbare overledene. Ook al is het een verdrietige bijeenkomst, de emoties zijn ècht en puur. Het is het waard om te fotograferen. Er bestaan vele kerkhoven en tegenwoordig natuurbegraafplaatsen, die zijn vaak prachtig vanwege hun omgeving.
De mensen die komen kennen elkaar of hadden een band met de overledene. Het gevoel van saamhorigheid, steun en troost bieden aan elkaar, geven heel veel mogelijkheden om dat in beeld te brengen. De sfeer die er hangt en die omlijst wordt door de omgeving zorgt ervoor dat je uitgedaagd wordt in je fotografische kunnen.
2. Je ontwikkelt een variatie aan technische vaardigheden
Je moet bijna een journalistieke manier van kijken ontwikkelen, om te zien wanneer de juiste momenten in beeld gevangen moeten worden. Je behoort kennis te hebben van het technische kunnen van je camera: je leert de mogelijkheden van je lens en van je belichtingsdriehoek. Je moet snel kunnen reageren op bewegende mensen, zoals wanneer de kist wordt gedragen bijvoorbeeld.
Je gaat afwisselen tussen details en overzichtsfoto’s om een totaalbeeld te schetsen. Dit heeft een overzicht van productfotografie naar journalistieke fotografie. Soms is een stilleven belangrijk, zoals bij een opbaring bijvoorbeeld. Of natuurfotografie, wanneer je kijkt naar al die boeketten die je in beeld wilt brengen op de begraafplaats met de omgeving. Daarnaast breng je de meest betrokken mensen mooi in beeld en komt portretfotografie om de hoek kijken.
Verder moet je weten hoe je om moet gaan met allerlei lichtsituaties. Je weet te fotograferen in donkere ruimtes zonder een flitser te gebruiken. Je moet weten hoe je kunt inspelen op situaties met kunstlicht in combinatie met kaarslicht. Buiten moet je goed weten om te gaan met zon (tegenlicht), regen, harde schaduw of zelfs sneeuw. Je moet kunnen inspelen op verschillende scenario’s. Soms kun je gemakkelijk verschillende plekken innemen en lopen, wanneer er ruimte genoeg is. Soms is er een flinke menigte in een krappe ruimte en behoor je toch ergens te gaan staan om het juiste in beeld te krijgen. Als fotograaf wil je niet storend aanwezig zijn of opvallen en vooral geen geluid maken. Kortom je kent nogal wat kneepjes om een bekwaam afscheidsfotograaf te zijn.
3. Je kunt onder druk presteren
Wanneer je fotografeert moet je veel keuzes maken. Die keuzes moet je ook nog eens snel maken en met aandacht. Je kunt niet even op een andere plek gaan staan, zonder dat het opvalt of stoort. Het is van belang dat je tijdens de reportage 100% focus houdt. Als je hier geen oefening in hebt gehad, lijkt dit wellicht onmogelijk. Maar als ervaren afscheidsfotograaf weet ik dat je het onder de knie kunt krijgen. Binnen korte tijd ben je gewend om onder die druk te werken. Het snel handelen en inzien van te voren waar je moet zijn kan een tweede natuur worden. De ervaring en de kennis geeft je het vertrouwen.
4. Vertel een verhaal
Bij een uitvaart is er een doorlopend verhaal. Je maakt een (beeld)verslag van wat er gebeurt. Bijna als een film: de mensen, de attributen, de actie, de emotie en de sfeer, kortom het hele verhaal is aanwezig. Vang dit verhaal alsof jij de cameraman bent en later ben je de editor wanneer je het album samenstelt. Je volgt heel nauwkeurig en goed de gebeurtenissen om die van verschillende perspectieven te belichten. Bekijk het van alle kanten: als de hoofdpersonen aan de ene kant en als de kijker /volger van de andere kant. Je laat met je foto’s de mensen door jouw ogen kijken naar wat er gebeurde tijdens de afscheidsdag, naar het hele ‘verhaal’. Je bent de regisseur van het verhaal wat jij in beeld brengt, terwijl je registreert.
5. Ontmoet bijzondere mensen
Contact maken met de nabestaanden lijkt vaak moeilijk omdat ze verdrietig zijn en je wilt hen liever met rust laten en op een afstand blijven. Maar als fotograaf heb je een bepaalde rol, die ervoor zorgt dat je ook nabij mag komen. Wanneer je je openstelt, maak je je toegankelijk en is er goed contact mogelijk. Wanneer deze onbekenden je toelaten op hun meest kwetsbare moment in hun leven, mag je je heel betrokken voelen bij hen. Je bouwt als het ware een korte maar intieme relatie met hen op. Wanneer je hier ruimte voor biedt, is er veel mogelijk en kunnen beide partijen makkelijk vragen stellen of aangeven wanneer iets gewenst of juist niet gewenst is. Het vergt wel inleving, een stukje lef en openheid, dus ook kwetsbaarheid van jezelf. Wanneer je dit in het begin al goed kunt doen, dan is het maken en afleveren van het album een fijne ervaring voor beide partijen.
Verder ga je om met uitvaartbegeleiders, ritueelbegeleiders, religieus begeleiders, muzikanten, dragers, kosters, dominees, pastors, chauffeurs, begraafplaatsbeheerders en andere mensen die op wat voor manier ook betrokken zijn bij het afscheid. Dit kunnen erg leuke en waardevolle ontmoetingen zijn. Een goed contact is ook nodig om goed samen te kunnen werken om het afscheid zo goed mogelijk te laten verlopen, ieder met zijn eigen taak en inbreng. Ook kunnen deze ontmoetingen en contacten helpen je netwerk uit te breiden.
6. Ben je eigen baas
Het is niet makkelijk om je eigen bedrijf te runnen, maar het is voor velen wel erg prettig. Je maakt zelf de beslissingen. Je bepaalt of je overdag of ‘s avonds nog aan het werk bent met bijvoorbeeld nabewerking. Wanneer je hard werkt en succes hebt, pluk je hier zelf de vruchten van. Wat een groot voordeel kan zijn is dat je vanuit je huis kunt werken. Je hoeft niet per se in de auto en in een file te staan wanneer je thuis aan het werk kunt. Je kunt stressfactoren vermijden, wanneer je hier goed mee om gaat.
7. Wees creatief
Afscheidsfotografie zorgt ervoor dat je creativiteit wordt beloond. Wanneer je iets doet wat anders is dan de massa, wordt het opgemerkt. Je krijgt fijne reacties, mensen praten lovend over je werk. De nabestaanden waarderen je werk enorm. Zeker wanneer ze je niet hebben opgemerkt en jij hen laat zien dat je alles hebt vastgelegd in een prachtig beeldverhaal. Het voelt fijn als je werk gewaardeerd wordt, dat je creativiteit opgemerkt en gewaardeerd wordt.
De uitdaging, het vrij kunnen bewegen en maken wat je ziet op dat moment maakt dat je nog betere beelden gaat maken bij elke volgende reportage.
8. Ontmoet andere culturen en gebruiken
Afscheid nemen doen alle mensen, waar ze ook vandaan komen. Als afscheidsfotograaf, ben je de ene keer bij een katholieke dienst of begrafenis, de andere keer bij een persoonlijke crematie, dan bij een meer feestelijk geheel waar gezongen wordt, en ga zo maar door. Gebruiken en rituelen zijn belangrijk om vastgelegd te worden in de foto’s. Elke uitvaart is anders en elke keer word je weer een nieuwe ervaring rijker. Je hoort, ziet en leert weer nieuwe dingen. In ons land wonen veel mensen uit verschillende landen en verschillende culturen , ieder neemt afscheid op zijn of haar manier en dat maakt het zo boeiend en afwisselend.
9. Je fotografeert voor mensen die in een roes zitten
De dag van het afscheid wordt met aandacht georganiseerd. Binnen een paar dagen tijd moet er heel veel georganiseerd en geregeld worden. De nabestaanden beleven deze dagen vaak in een roes doordat het een heftige en emotionele tijd is en beleven en zien niet alles wat er om hen heen gebeurt. Ook op de dag van de uitvaart niet. Je hebt daarom een grote verantwoordelijkheid om van deze dag een prachtige reportage te maken. Je bent letterlijk de extra paar ogen, want voor de meest betrokken mensen gaat er veel aan hen voorbij. Bijvoorbeeld wie er aanwezig zijn en hoe er getroost en gedeeld wordt. Vaak ziet iedereen er op zo’n dag mooi en verzorgd uit, als laatste eerbetoon. Dit is fijn om terug te zien voor de nabestaanden, net als alle mooie bloemstukken en boeketten (tekeningen, knuffels, e.d. ) die gegeven werden.
10. Je creëert bijzonder waardevolle foto’s
De familie is achteraf ontzettend dankbaar voor je werk. Terugkijken met foto’s kan hen helpen in het rouwen. Sommigen gebruiken het boek om te mogen huilen, omdat ze dit anders moeilijk kunnen. Anderen delen de foto’s om juist over hun gemis te mogen praten. Kinderen vertellen hun verhaal a.d.h.v. foto’s om het geheel duidelijk te maken, bijvoorbeeld op school.
Jouw werk kan zelfs na vele jaren nog een goede functie dienen. Wanneer kinderen die toen heel klein waren later met vragen zitten, kunnen zij inzicht krijgen over de afscheidsdag van hun dierbare / familielid. Ook mensen die niet aanwezig konden zijn vanwege ziekte of verblijf in buitenland krijgen de mogelijkheid terug te kijken. De foto’s geven hen een beeld van de sfeer en de aanwezigen die dag.
Foto’s hebben nog een andere functie; ze maken woorden vaak overbodig. Een album met foto’s (zonder tekst) gaat hopelijk nog jaren mee en wordt overgedragen van generatie op generatie. Dat betekent dus dat je afscheidsfotografie een impact kan hebben voor lange tijd.
De waarde van afscheidsfotografie wordt steeds meer (h)erkent, doordat de foto’s van een professioneel afscheidsfotograaf meer doen dan een aantal kiekjes van de dag. Ze vangen het gevoel, de sfeer, de persoonlijke toevoegingen en de verbondenheid van het afscheid. Steeds meer mensen kiezen voor een afscheidsfotograaf omdat ze de waarde hiervan inzien en begrijpen dat een afscheidsfotograaf andere kwaliteiten bezit dan de ‘doorsnee’ fotograaf.
Is afscheidsfotografie iets dat bij jou past?
Maak dan een afspraak met Boukje Canaan om een toelatingsgesprek in te plannen. We starten met een groep zodra er 8 deelnemers zijn. Zelfs nabij Antwerpen kunnen we een groep starten voor de Belgische fotograaf!
We zoeken fotografen die de 10 beste redenen om afscheidsfotograaf te worden ook willen onderstrepen! Het is een uniek beroep waar je andere kwaliteiten voor gaat benutten dan in andere vormen van fotografie.
Er bestaat nu een geheel uitgebalanceerde training met verschillende elementen om bekwaam te worden in dit bijzondere vak.
- Bouw je portfolio op,
- doe ervaring op,
- leer alle technieken beheersen,
- leer om te gaan met rouw en verlies,
- leer hoe je beweegt tussen de mensen zonder dat je al te veel opvalt,
- hoor hoe je het beste nabestaanden benadert,
- bouw een geweldig netwerk met samenwerkingspartners op,
- leer wat er nodig is om je bedrijf te starten, of beter op de kaart te zetten.
Afronden doe je met een examen. Werk na je diploma naar het keurmerk “Bekwaam Afscheidsfotograaf” toe. Dit behaal je vlot na het voltooien van de opleiding.
Tijdens de opleiding ben je ook al welkom als lid van Afscheidsmomenten.nl
De allerbelangrijkste reden ben ik vergeten hierin op te nemen!
Het is namelijk zo dat ik pas afscheidsfotograaf ben geworden door een ervaring die te maken had met verlies. Je kunt dit vak beter uitoefenen wanneer je begrijpt wat verlies is. Vele afscheidsfotografen zijn dit unieke vak pas gaan ontwikkelen wanneer er een moment is geweest in hun leven, waarbij iets naars is voorgevallen en waarbij men wel of juist geen foto’s heeft van dit verlies.
Vertel eens: wat is jouw motivatie? Welke reden beweegt jou?
Beste Boukje,
Mooi omschreven waarom afscheidfotografie zo belangrijk kan zijn. De 10 reden waarom je afscheidfotograaf zou worden is vind ik zeer persoonlijk. Je moet er feeling voor en mee hebben. Mijn passie ligt in afscheidfotografie omdat dit een moment in het leven is dat je maar 1 x kunt doen en daarbij spelen vaak de emoties zo’n grote rol dat het meerendeel van het afscheid aan je voorbij gaat. Om dan later via foto’s het afscheid te kunnen terug kijken, kan helpen in het verlies en verdriet van degene die je mist. Warme herinneringen ophalen aan dat waardevolle moment. Ik fotografeer graag de kleine details de net iets andere kant ” belichten”. Als fotografe moet je onopvallend zijn maar toch alles mee krijgen zodat je niet de belangrijke momenten mist. De reacties die ik krijg zijn waardevol voor mij en geven mij een warm hart. Ik doe het niet voor mezelf maar voor de nabestaande. Mooie reacties terug krijgen op je werk voelt dankbaar dat ik als afscheidfotograaf aanwezig mocht zijn om hun intieme moment in afscheid vast te leggen. Ik hoop dat er veel meer uitvaartondernemeners en families de waarde in zien van deze tak van fotografie.
Succes met het opleiden en uiteraard zet je goede werk voort, ik sta er voor meer dan 100% achter.
Liefs,
Mirjam Smits Liefstmeer
Dankje Mirjam, voor je bijdrage. Het vak moet je absoluut liggen. Dat fingerspitsen-gefuhl is nodig. Fijn dat je nabestaanden waardevolle beelden kunt leveren! Ga daarmee door.
Mijn motivatie? Geen persoonlijke redenen. Maar ik VOEL de waarde van deze fotografie wel degelijk. Door de reacties van nabestaanden op mijn foto’s. Wij maken geen foto’s, maar creëren tastbare -hele waardevolle- herinneringen op een respectvolle manier. En dat voelt goed en bijzonder om als fotograaf te mogen doen.
Mooie foto’s van Marjo, omlijst met een goed lijstje aan redenen.
Liefs,
Daisy
Jouw gevoel is goed, Daisy!
Hallo Boukje
Ik speel al lang met de gedachte om rouwfotografie te gaan doen.
zoekend op internet kwam ik jou blogs tegen.
Waar vind ik meer informatie?
Met vriendelijke groet,
Kathleen
Kathleen, ga naar de website: http://www.opleidingafscheidsfotograaf.nl/de-start en vraag daar informatie aan door je naam en email achter te laten.
Groet, Boukje