Hoe belangrijk is het om te begrijpen dat niet iedereen foto’s kan en durft te nemen tijdens een uitvaart? Het is toch niet zo moeilijk om foto’s te nemen bij een begrafenis of crematie? Graag zet ik hier uiteen dat dit heus een misvatting is. Voorkom teleurstellingen! Deze dag is eenmalig en ligt emotioneel zeer gevoelig. Huur hiervoor een professionele afscheids- of uitvaartfotograaf voor in. Waarom?

Een afscheids- of uitvaartfotograaf is nog niet voor iedereen een vertrouwde gast bij uitvaarten.

Steeds meer mensen zien er wel de waarde van in. Echter de reactie die menig uitvaartondernemer hoort als ze voorstellen om een afscheidsfotograaf of uitvaartfotograaf uit te nodigen is: “Oh, dat kan ‘Ome Jan’ vast wel doen, want hij houdt van fotografie en hij heeft een goede camera.”

Dat is nu juist zo lastig en volgens mij zelfs gevaarlijk!

Ten 1e: durf maar eens NEE te zeggen

Deze fictieve ‘Ome Jan’ krijgt de vraag om de uitvaart te fotograferen. Hij zal zomaar geen NEE durven zeggen. Want tja, er is een dierbaar persoon heengegaan en gevoelens liggen nou eenmaal aan de oppervlakte. Mensen vinden het fijn om graag te helpen waar ze kunnen. Ook deze aardige ‘Oom Jan‘ wil zich graag van zijn goede kant laten zien.  ‘Oom Jan’ voelt zich wellicht zelfs vereerd dat men aan hem denkt, want dat wil zeggen dat ze zijn fotografie kunsten waarderen. Voordat hij er rustig over na heeft kunnen denken over wat er eigenlijk van hem verlangd wordt, heeft hij al JA gezegd. Als zijn vrouw of een ander er iets kritisch over zegt, dan vindt hij dat er een belofte is gemaakt. Hier kom je zomaar niet op terug, dus hij zit er aan vast voor zijn gevoel.

uitvaartfotografie-0980

Ten 2e: gemis van steun mogelijk

De vrouw van deze Jan is een gevoelig persoon en zit tijdens de uitvaart geheel alleen te grienen in de bank, zonder de steun en arm om haar heen die ze eigenlijk wenste. Ze durft ook niet de aandacht van hem te vragen, want ze wil de dienst uiteraard niet verstoren.

 

 

 

Ten 3e: hoe om te gaan met licht?

uitvaart-0948

Het is vrij donker in de kerk, het crematorium of in de binnen locatie waar de uitvaart zich voltrekt. De foto’s worden daardoor misschien te donker of juist heel korrelig en slecht van kwaliteit.

Zelfs de mogelijkheid tot bewogen beelden bestaat nu. Om dan een flitser te gebruiken? Dat vraagt een hoop aandacht. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Een lichtgevoelige lens zit niet in de standaard uitrusting van elke amateur fotograaf.

 

Ten 4e: hoe om te gaan met geluid?

De camera maakt allerlei zoom en scherpstel geluiden, naast de klik geluiden van de sluiter. Als de fotograaf even vergeten is hoe men de instellingen hiervoor moet maken om deze UIT te zetten, dan bestaat de kans dat mensen geïrriteerd raken van zijn gehorige aanwezigheid. Dit belemmert hem zelfs om van plaats te veranderen. Hij blijft zo vanuit dezelfde hoek alle gebeurtenissen fotograferen. Dan vraagt hij in ieder geval geen aandacht met zijn geloop. Hij wil eigenlijk zo voorzichtig mogelijk te werk gaan. Zou het zweet hem al uitbreken?

Ten 5e: hoe om te gaan met verdriet?

Hoe fotografeert men deze mensen nou in deze emotionele toestand? Het voelt misschien veel te intiem om foto’s te maken van al die mensen die hun verdriet voelen en misschien ook tonen. Oom Jan durft niet echt foto’s te nemen van gezichten van de familie. Hij staat dan teveel ‘in the picture’. Hij zal ze kunnen aankijken en dan zien ze hem ook die foto nemen. Dat is werk voor een papparazzi. Zijn durf en zelfvertrouwen gaan opeens met hem aan de haal… (Het overkwam zelfs een professionele fotograaf, die nooit eerder een uitvaart vastlegde in mijn blog over mijn moeders begrafenis.)

Ten 6e: hoe om te gaan met teleurstelling?

Oom Jan is helemaal niet tevreden met de momenten van fotograferen en met de situatie waarin hij beland is. Hij voelt zich in een lastig parket zitten. Achteraf moet hij van zijn vrouw aanhoren hoe zeer hij gemist was naast haar zijde. Kortom hij voelt zich schuldig en onhandig en heeft spijt van zijn belofte.

Ten slotte: elke foto is er een

Mensen praten het graag goed: “Ach, Oom Jan heeft zijn best gedaan. Het gaat toch om de herinnering die zo bewaart blijft? Zijn moeite zal toch gewaardeerd worden?” enz. Oom Jan weet het zeker: hij doet dit NOOIT weer, hij heeft zijn lesje wel geleerd.

Voor uitvaartbegeleiders is het lastig om iets wat buiten het ‘standaard pakket‘ valt aan te prijzen, zoals uitvaartfotografie. Ook zij zijn van mening dat fotografie een te precair onderwerp is om luchtig mee om te gaan. We zijn niet gewend dat er een uitvaartfotograaf rond loopt tijdens een uitvaart. Deze vorm kent weinig waardering en is nog niet ‘gewoon’. Eerlijk gezegd is elke afscheidsreportage best een uitdaging voor mij, maar omdat ik nu weet hoe waardevol een afscheidsreportage is en doordat ik dit document graag aan anderen wil geven kan ik dit met respect, gevoel en gepaste intimiteit doen. Mijn passie voor de fotografie heeft een extra dimensie gekregen: Ik help nabestaanden aan een waardevolle herinnering van een moeilijke periode uit hun leven. Een album helpt het verlies bespreekbaar maken, Marja heeft me dat zeer duidelijk gemaakt met haar verhaal.

Ik nodig je graag uit jouw reactie hieronder te geven. Ben je het wel/niet met me eens? Wat denk je: kan een afscheids-/uitvaartfotograaf waarde bieden?

Doe het direct.